14.8.11

ELS QUATRE CANTONS SUÏSSOS

.

Els paratges de la Suïsa més alpina són com aquelles imatges clàssiques d'algunes pintures realistes o de calendaris antics amb imatges d'algún paratge mundialment conegut. Paisatges on sen's fa estrany que la natura sigui la principal protagonista i la petjada humana, ben existent, hi sigui totalment secundària.
Però més enllà de la impresió de paisatge, crida l'atenció la gran diversitat suïssa present en l'àmbit linguïstic. Un fenòmen que des de l'òptica del turista català es segueix amb interès. Un país de grans diferències idiomàtiques on cada idioma és tractat com a primera llengua en el seu àmbit natural. Aquestes diferències no impedeixen a Suïssa ser Suïssa i continuar unida. De fet, aquesta diversitat, forma part de l'ADN i la personalitat base de Suïssa.
.
I és l'1 d'agost quan els suïssos celebren la seva festa nacional. Un dia que serveix per commemorar la unió de les tres primeres comunitats o cantonts que anys més tard, amb l'únió d'altres valls,formarien l'actual Confederació Suïssa. El jurament es va fer a la vora del llac dels Quatre Cantons, on cada any s'hi fa un acte oficial de commemoració. Un dels ritual de celebració, molt familiar per als catalans, és l'encesa de fogueres en prats i punts elevats de les valls. Un ritual semblant a la nit de Sant Joan i que recorda antics mecanismes d'avís i de defensa. Càlids punt de foc, propers o llunyans, que il·luminen les valls suïsses la nit de l'1 d'agost.

1 comentari:

Cal Quinze ha dit...

Bentornat! És una gran notícia recuperar aquest bloc!