2.7.09

PATIS

Ciutats de ciment i totxo on el verd s'hi fa naturalment escàs. Entremig, darrera façanes i murs s'hi amaguen, desconeguts, trossets de verd. Espais privats on la natura encara hi té un lloc. Són els patis. Silenciosos i poc freqüentats són com una sorpresa, no es veuen, pocs en saben l'existència. Els patis, amb el seu silenci, sembla que amaguin secrets però de fet, són un bonic secret amagat dins les ciutats, només conegut per uns pocs. Els arbres, les flors i fins i tot algún petit hort créixen estimats com una preuada i escassa herència natural. Els patis, són un privilegi on poder veure passar les estacions al bell mig de la trama urbana.

I buscant patis recordo l'infància al pati dels avis. L'espera d'hivern, contemplant-lo desde la finestra, sota la boira manresana, amb els colors apagats i ple d'humitats. Una espera impacient que s'acabava amb el bon temps. Aleshores s'obria i l'inàguravem amb un dolç postre de maduixes amb sucre sota el sol de primavera. Era un moment important on s'obria una llarga temporada de jocs i corredisses a l'aire lliure. Jugant entre sol, ombres i colors. Aquell pati me l'estimava molt, i es conserva intacte, com un somni, dins els records d'infància. Deu ser per això que un pati se'm fa sempre tant i tant especial.

4 comentaris:

Striper ha dit...

Tindrien que sr declarats de bé huma i protegir-los.

òscar ha dit...

aquells patis de l'infantessa (curiosament la meva àvia també en tenia un) caurien avui derrotats per play i wii.

un bonic post.

Anònim ha dit...

Ara feia temps que no em passava pel 2n 2a. Hi he trobat, com sempre, fotos precioses i escrits molt treballats. En concret, m'ha captivat la remembrança del temps infantil relacionat amb el pati amagat a la ciutat grisa. Ànims!
Una filòloga a Berlin...

Rita ha dit...

Quanta tendresa aquest escrit. M'agrada molt com ho fas.

Els meus avis també van tenir un pati, i un safareig enorme, on de petits ens hi banyàvem i un pou i tot!

Però fa molts anys que aquella casa es va convertir en un bloc de pisos... :-(