18.1.09

REDESCOBERTA

Durant la guerra del Francés la ciutat va cremar. Els manresans van reconstruïr ràpidament la ciutat. Una reconstrucció de mala qualitat per sortir del pas i tirar endavant. Així, a través de construccions i reconstruccions, la ciutat antiga és una acumulació caòtica de parets fang amagades sota els arrebossats.

Però en els baixos i els primers pisos d'aquestes cases encara es conserven les parets, els estrats, de la Manresa medieval prèvia a l'incendi de fa 200 anys. Cases de parets nobles de pedra que s'amaguen sota capes d'altres materials. Algunes rehabilitacions redescobreixen, sota els arrebossats, aquestes velles i belles parets de pedra medievals. Les mateixes parets però amb textura de pedra redescoberta.

I hi han parets que, més enllà de la pedra, amaguen agradables sorpreses. Una finestra típicament medieval ha reaparegut silenciosament amagada sota altres materials. Una finestra situada en un carrer complicat i poc transitat: el carrer Beates, vora el carrer Sant Miquel.
.
A pocs metres i a la mateixa casa, sobre l'arc del carrer del Botí, se'n conserva una d'igual. La que fins ara semblava l'única finestra medieval doble o geminada de la ciutat. No era cert, ningú s'en recordava, però la finestra tenia una germana bessona a tocar, oblidada en el temps.

2 comentaris:

Striper ha dit...

A vegades he fet pas per aquest carrer tot sortin del carrer Vestales i m'havia fixat.

Ramon Boixet ha dit...

El teu comentari sobre el meu post de les vegueries m'ha permés "descobrir" el teu 2N 2A que seguiré amb interés.